home-before_FotorDe woonkamer is een veel bezochte plaats en vaak verbonden aan een keuken. Daarom is het noodzakelijk dat er voor de persoon met dementie veel aandacht aan deze locatie wordt besteed. Enkele eenvoudige tips die je als mantelzorger/familie of kennis kan toepassen zijn:

  • Zorg voor voldoende ruimte zodat de oudere zich gemakkelijk kan verplaatsen, al dan niet met een looprek, rolstoel of te voet. Een doorgang is bij voorkeur minstens negentig centimeter breed.
  • Verwijder losse kabels of fixeer ze vast aan de muur zodat de oudere er niet over kan struikelen. Maar hiervoor bijvoorbeeld gebruik van kabelgootjes.
  • Vaak zien we in de woonkamer tapijten op de vloer, voor de zetels. Losse matten kunnen vallen veroorzaken. Indien de oudere een tapijt wil blijven behouden, kan dit mogelijks opgehangen worden aan een muur.
  • Zorg voor voldoende licht. Installeer indien nodig extra licht, zodat de volledige woonkamer goed zichtbaar is. Als er voldoende licht is zijn ouderen actiever dan in donkere ruimtes of ruimtes met te weinig licht. Indien er nieuwe verlichting moet aangekocht worden, maak dan gebruik van LED-lampen aangezien deze veiliger (produceren nauwelijks warmte) en zuiniger zijn.
  • Zorg dat de oudere met dementie zelfstandig kan zitten en rechtstaan vanuit een stoel en zetel. Indien dit moeilijk verloopt, kan een nieuwe zetel of stoel met een betere hoogte en armleuningen noodzakelijk zijn. Verder kan er gebruik gemaakt worden van blokverhogers, katapultkussens of een liftchair. Indien u meer informatie hierover wenst kan je steeds een ergotherapeut of een thuiszorgwinkel raadplegen.
  • Materiaal dat vaak gebruikt wordt door de oudere leg je het best goed zichtbaar in de woonkamer. Op deze manier moet de oudere niet gaan zoeken in de kasten. Indien de oudere toch nog gebruik kan maken van kasten, maak dan bij voorkeur gebruik van een kast met schuifdeuren en ramen. Zo ziet de oudere wat er zich in de kast bevindt zonder hem open te moeten doen. Dit zorgt voor meer overzicht, is beter voor rolstoelgebruikers en het vermijd stoten. Indien u voor een kast met ramen en schuifdeuren kiest, doe dit zo vroeg mogelijk (bij beginnende dementie).
  • Indien er sprake is van incontinentie of een kleine blaas, is het goed om steeds een toilet in de buurt te hebben. Voor meer tips over toiletten en toiletstoelen, klik hier.
  • Zorg overdag voor voldoende daglicht. Op deze manier kan de oudere zich beter oriĆ«nteren. Plaats ook een klok en een kalender/agenda in de woonkamer op een goed zichtbare plaats.
  • Behoud zoveel mogelijk de huiselijke sfeer van vroeger. Maak indien mogelijk gebruik van de oudere meubels en plaats deze bij voorkeur op dezelfde locatie.