veilige-trap-met-antislip-trapbekleding_FotorEen comfortabele en veilige trap is noodzakelijk voor iedereen. Indien er een risico is op vallen, is het belangrijk dat je als familie of naaste bij gebruik van de trap er steeds bij bent en zorgt voor veiligheid. Onderstaande tips helpen om het gebruik van de trap veiliger te laten verlopen:

  • Zorg voor voldoende licht aan de trap, zowel bovenaan als onderaan.
  • Ga na of er een ononderbroken leuning is aan de trap. Bij voorkeur wordt een dergelijke leuning voorzien aan beide zijden. Om verwarring te vermijden wordt aan de trapleuning een andere kleur gegeven dan aan de muur.
  • Antislipstrips kunnen uitglijden Deze kan je gemakkelijk kleven op iedere trede van de trap.
  • Zorg ervoor dat de oudere steeds gesloten schoenen draagt bij het betreden van de trap. Vermijd pantoffels of andere schoeisel waarin de voeten niet vast zouden zitten.
  • Om de verschillende treden duidelijk zichtbaar te maken voor de oudere kunnen ‘traptredestrips’ of fluostrips zeker helpen. Op die manier ziet de oudere de treden beter en wordt vallen meer vermeden.
  • Vermijd losse spullen en losse treden die vallen kunnen veroorzaken op en rond de trap. Denk maar aan wasmanden bij de trap, kledij, shampoo, schoenen en ander materiaal dat naar boven gebracht moet worden.

 

Indien de trap niet meer veilig is voor de oudere, is het beter dat de trap niet meer gebruikt wordt. Als er zich een deur voor de trap bevindt, kan je de deur verstoppen met een gordijn. Een andere mogelijkheid is het plaatsen van een bewegingsmelder zodat er een soort alarm af gaat. Het plaatsen van een traphekken wordt beter vermeden aangezien dit het klimmen aanmoedigt.

Als de slaapkamer of badkamer enkel bereikbaar is via een trap, is het mogelijk dat er hulpmiddelen en aanpassingen worden aangewend of dat zaken moeten verhuizen naar het gelijkvloers. Hiervoor raadpleeg je het best een ergotherapeut.