wcEen van de problemen die vaak voorkomen, is dat de oudere het toilet niet vindt of het toilet veel te ver is. Dit kan vallen of andere problemen veroorzaken. Daarom is het goed om steeds dichtbij een toilet te hebben voor de oudere. Als de oudere zich vooral bevindt in de woonkamer is het bijvoorbeeld goed om daar vlakbij een toilet te hebben. Ook bij de slaapkamer is het belangrijk dat er vlakbij een toilet is voor ‘s nachts. Enkele eenvoudige tips die je als familielid of naaste kunt gebruiken:

  • Zorg voor voldoende licht zodat alles goed zichtbaar is bij zowel het toilet als op de weg die de oudere moet afleggen naar dit toilet. Ga na of de lichtschakelaars gemakkelijk bereikbaar zijn voor de oudere. Maak indien nodig gebruik van een aanwezigheidsdetector (bewegingssensor en/of infraroodsensor) met lichtsensor, zodat het licht bij beweging of aanwezigheid direct aanschakelt en ook tijdens aanwezigheid blijft branden. Dergelijke apparaatjes zijn standaard verkrijgbaar in de handel en kunnen direct in het stopcontact worden geplugd.
  • Het is goed om steeds een toilet te hebben vlakbij de plaatsen waar de oudere zich het meeste bevindt. Indien er geen toilet in de buurt is, maak dan gebruik van een toiletstoel.
  • ’s Nachts zullen ouderen het meest vallen wanneer ze naar het toilet moeten gaan. Een toiletstoel kan de afstand naar het toilet verminderen en de veiligheid verhogen.
  • Indien het toilet moeilijk vindbaar is, maak dan gebruik van de letters ‘WC’ of pictogrammen. Een andere mogelijkheid is om (bijvoorbeeld bij de slaapkamer als er zich vlakbij een toilet bevindt) de deur weg te halen zodat het toilet steeds zichtbaar is.
  • Zorg ervoor dat de oudere zichzelf niet kan opsluiten. Verwijder de sleutel, of als het sluiten met een hendel van binnenuit gebeurt, verwijder dan het slot.
  • Vermijd ander materiaal zoals manden of vuilnisbakken. Soms kan dit geïnterpreteerd worden als een toilet.
  • Een gekleurde wc-bril (bijvoorbeeld een zwarte wc-bril op een witte wc) geeft meer contrast en zorgt voor een betere en snellere oriëntatie.
  • Verwijder indien nodig het deksel van het toilet om verwarring te vermijden.
  • Ga na of de oudere zelfstandig kan zitten en rechtkomen van het toilet. Indien dit niet mogelijk is, kan er gebruik worden gemaakt van een hulpmiddel of aanpassing zoals een steunbeugel of een toiletverhoger. Voor meer informatie kan een ergotherapeut jou helpen.cq5dam_Fotor