De slaapkamer moet een ruimte zijn waar personen met dementie tot rust kunnen komen. Onderstaande tips kunnen het comfort, de rust en de veiligheid in de slaapkamer verbeteren:
Plaats indien nodig het bed tegen twee muren zodat er minder kans is dat de oudere uit bed kan vallen.

 • Plaats indien nodig het bed tegen twee muren zodat de kans verkleint dat de oudere uit het bed zou vallen.
 • Zorg dat er duidelijke kleurverschillen zijn tussen het bed, de muur en de andere meubels. De oudere met dementie kan aldus het bed beter onderscheiden van andere meubels en het geeft de oudere eveneens meer zekerheid. Gebruik steeds hetzelfde laken of dekbedovertrek zodat er voorspelbaarheid is voor de oudere met dementie. Koop dit laken/dekbedovertrek twee keer, zo is er steeds een reserve aanwezig en hoeven deze niet in één dag gewassen en gedroogd te worden.
 • Indien de oudere meer nood heeft aan privacy (bijvoorbeeld bij incontinentie of onrust), is het wenselijk om aparte bedden of aparte slaapkamers te hebben. Op die manier kan de oudere rustig alleen slapen.
 • Zorg dat de slaapkamer gemakkelijk kan gevonden worden door de oudere. Maak bijvoorbeeld gebruik van letters, markeringen of schilder de deur in een andere kleur.
 • Ga na of de oudere zelfstandig en veilig uit het bed kan komen. Indien dit niet mogelijk is, kan dit mogelijks verholpen worden door het bed te verhogen met blokken. Er bestaan ook papegaaien en bedladders die de oudere hierbij kunnen helpen. Raadpleeg hiervoor een ergotherapeut.
 • Vermijd spiegels, foto’s en portretten. Een persoon met dementie kan anders het gevoel hebben dat hij of zijn bekeken wordt door andere mensen. Ga ook na of de ramen niet spiegelen. Mocht dat het geval zijn, dan kan dit eenvoudig opgelost worden door er bijvoorbeeld een doorzichtig gordijn voor te hangen.
 • Vermijd diepe vakken of laden, zodat de oudere alles gemakkelijk kan terugvinden. Materiaal dat de oudere veel moet gebruiken plaats je het best op ooghoogte, steeds op dezelfde plek en goed zichtbaar.
 • Indien de oudere moeite heeft met het kiezen van kledij kan je als familielid of kennis kleding pakketten op voorhand maken. Indien de oudere zich nog zelfstandig kan aankleden, zorg dan dat de pakketten tijdens de koude periode van het jaar enkel winterkledij bevatten, en omgekeerd voor de zomer, zodat verwarring wordt vermeden.
 • Verwijder de sleutel van de slaapkamer zodat de oudere zich niet kan opsluiten.
 • Zorg ervoor dat het ‘s nachts voldoende donker is en overdag voldoende licht. Dit helpt de oudere om zich in de tijd te oriënteren. Maak indien nodig gebruik van dikke gordijnen die zowel licht als geluid beter kunnen tegenhouden. Rolluiken kunnen eventueel met een tijdsklok worden gestuurd.

 

Vallen komt ‘s nachts veelvuldig voor in de slaapkamer. Dit kan veroorzaakt worden door kabels die op de grond liggen, verminderde concentratie, matten, te hoog of te laag bed,… of incontinentie. Om vallen ’s nachts te vermijden is het belangrijk dat de weg tussen de slaapkamer en het toilet veilig is. Enkele tips die daarbij kunnen helpen zijn:

 • ELRO-ES60-LED-schijnwerper-met-bewegingssensor_FotorZorg dat er geen kabels op de grond liggen noch andere objecten die het vallen kunnen veroorzaken.
 • Ga na of de weg naar het toilet voldoende verlicht is. Plaats indien nodig een lichtschakelaar vlak bij het bed of maak gebruik van bewegingsdetectoren zodat het licht bij beweging direct wordt aangeschakeld.
 • Indien de oudere incontinent is, maak je het best gebruik van een incontinentiehoes of meerdere luchtdoorlatende hoeslakens.
 • Indien het toilet te ver is van de slaapkamer, gebruik dan een toiletstoel. Voor meer informatie over toiletten, klik hier.